بررسی ناباروری زنان و علل آن

بررسی علل ناباروری زنان

ناباروری به عنوان ناتوانی در باردار شدن پس از یک سال رابطه جنسی بدون پیشگیری از بارداری (شش ماه اگر زن بالای 35 سال باشد) تعریف می شود. حدود 15 درصد از زوج ها در اولین سال تلاش خود قادر به بارداری نیستند. در میان این زوج ها، برخی پس از یک سال تلاش می توانند بدون درمان باردار شوند (به این حالت ناباروری می گویند)، در حالی که برخی دیگر برای باردار شدن باید تحت درمان باروری قرار گیرند. ناباروری همچنین شامل زنانی می‌شود که نمی‌توانند حاملگی را به پایان برسانند.

در 20 درصد موارد ناباروری به دلیل وجود مشکل در مرد است. در 40 تا 50 درصد موارد به دلیل ناباروری زن و در 30 تا 40 درصد موارد ناباروری به دلیل مشکلات باروری هر دو است. به نظر می‌رسد ناباروری همه قومیت‌ها را در سراسر جهان تحت تأثیر قرار می‌دهد و به دلیل افزایش تعداد بیماری‌های مقاربتی و فرزندآوری دیرهنگام (به دلایل شغلی یا غیره) در حال افزایش است.

علل ناباروری زنان

چسبندگی های رحم

چسبندگی ها نوارهایی از بافت اسکار هستند که بین یا داخل اندام های شکمی تشکیل می شوند. به چسبندگی رحم (بافت اسکار در رحم) سندرم آشرمن نیز گفته می شود. در موارد بسیار شدید، چسبندگی ها می توانند داخل رحم را مسدود یا منحرف کنند تا جایی که تخمک بارور شده نتواند به پایان برسد.

عدم تخمک گذاری

عدم تخمک گذاری زمانی اتفاق می افتد که تخمدان های زن نتوانند رشد کنند و تخمک را آزاد کنند. این علت ناباروری تقریباً 25 درصد از کل موارد ناباروری را تشکیل می دهد. اگر خانمی پریود نامنظم باشد یا اصلا پریود نباشد، ممکن است تخمک گذاری اتفاق نیفتد یا نادر باشد و منجر به ناباروری شود.

ناهنجاری های رحم

ناهنجاری های رحمی می تواند به فیبروم رحم، پولیپ، چسبندگی و بافت اسکار اشاره داشته باشد که می تواند در لقاح تخمک یا رشد جنین اختلال ایجاد کند. این ناهنجاری های ساختاری نشان دهنده مشکلاتی در رحم زن است، مانند:

  • سپتوم رحم
  • رحمی به شکل قلب، با دو برآمدگی بالایی.
  • عدم وجود رحم یا قسمتی از رحم
  • رحم تک شاخ
  • یک رحم دوتایی

علل ژنتیکی ناباروری در زنان

بسیاری از زنان به دلیل عوامل ژنتیکی مانند ناهنجاری های کروموزومی ارثی یا نقص های تک ژنی قادر به بارداری و به دنیا آوردن نوزاد سالم نیستند.

عدم تعادل هورمونی

روند تخمک گذاری و لانه گزینی تخمک بارور شده به تعادل پیچیده هورمون ها و تعامل آنها با یکدیگر بستگی دارد. هر گونه اختلال در این فرآیند می تواند مانع از تخمک گذاری یا لانه گزینی تخمک بارور شده در دیواره رحم شود.

آندومتریوز

آندومتریوز عفونتی است که در آن بافتی که به طور معمول داخل رحم را می پوشاند به نام آندومتر در خارج از رحم یافت می شود. آندومتریوز می تواند خارج از رحم، تخمدان ها، لوله های فالوپ، مثانه یا حتی روده زن ایجاد شود. اندومتریوز می تواند در روند لقاح یا لانه گزینی جنین اختلال ایجاد کند و منجر به ناباروری شود.

سقط جنین و سقط مکرر بارداری

از دست دادن مکرر حاملگی به عنوان سه بارداری تایید شده از دست رفته قبل از هفته 20 تعریف می شود. اگرچه حدود 25 درصد از تمام بارداری ها به سقط جنین ختم می شود، کمتر از 5 درصد از زنان دو سقط متوالی را تجربه می کنند و تنها 1 تا 2 درصد سه بار یا بیشتر سقط جنین را تجربه می کنند.

فیبروم ها

فیبروم های رحمی شایع هستند و می توانند با لانه گزینی جنین تداخل داشته باشند و در نتیجه بر باروری تأثیر بگذارند. فیبروم هایی که در حفره رحم رشد می کنند (زیر مخاط) یا پوشش داخلی رحم (دیواره های داخل رحمی) را تغییر شکل می دهند، می توانند باروری را تحت تاثیر قرار دهند. فیبروم های ساب سروز که در سطح رحم رشد می کنند، بر باروری تأثیری ندارند.

سونو هیستروگرافی برای تشخیص بخشی از فیبروم متصل به ماتریکس انجام خواهد شد. از هر پنج زن یک نفر در سال های باروری خود از فیبروم رنج می برد و نیمی از زنان تا سن 50 سالگی به فیبروم مبتلا می شوند.

حاملگی خارج رحمی

حاملگی خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که یک تخمک بارور شده در خارج از رحم لانه گزینی می کند و لانه گزینی معمولاً در لوله فالوپ انجام می شود. اگر لوله فالوپ مسدود یا آسیب دیده باشد، ممکن است این اتفاق بیفتد. لوله های فالوپ نمی توانند جنین در حال رشد را پشتیبانی کنند و حاملگی خارج از رحم می تواند باعث ترکیدن لوله و خونریزی شود که می تواند منجر به یک وضعیت پزشکی بالقوه جدی شود.

ناباروری مرتبط با سن:

کاهش باروری در زنان در طول سال ها ناباروری وابسته به سن نامیده می شود. این کاهش زمانی شروع می شود که یک زن به اواسط بیست سالگی خود می رسد، در 35 سالگی سرعت می گیرد و پس از 40 سالگی کاهش شدیدی را تجربه می کند. به همین ترتیب، یک مرد میانسال نسبت به یک جوان بیست و چند ساله باروری کمتری دارد.

ناباروری مرتبط با سن

ناباروری بدون دلیل:

ناباروری غیرقابل توجیه زمانی تشخیص داده می شود که تمام آزمایشات باروری طبیعی باشد و علت ناباروری قابل تعریف نباشد. در عمل، گفته می شود زمانی اتفاق می افتد که آنالیز مایع منی طبیعی است، تخمک گذاری انجام می شود و لوله های فالوپ باز هستند. زوج‌هایی که ناباروری غیرقابل توضیح دارند، با درمان‌های باروری مانند لقاح داخل رحمی (IUI) یا لقاح آزمایشگاهی (IVF) موفقیت بسیار بالایی دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط