Logo.-Dr.-B.-Zolali.OK-svg-1

پی آر پی رحم و تخمدان | افزایش احتمال بارداری

پی آر پی روشی است که با استفاده از پلاسمای خون غنی شده با پلاکت در درمان‌های مختلف پزشکی (هم در حوزه زیبایی و هم موارد درمانی) در سال‌های اخیر کاربرد یافته است. معمولاً پلاکت تخت عنوان عامل انعقاد خون در ترمیم زخم‌ها شناخته می‌شود اما در واقع پلاکت حاوی مقادیر بالایی از فاکتور رشد اپیدرمی، فاکتور رشد تبدیل کننده، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، فاکتور رشد فیبروبلاست و سیتوکین‌هایی است.

فاکتور رشد عامل اساسی در بازسازی و رشد سلولی می‌باشد، زمانی که این اجزا در مناطق زخمی بدن آزاد می‌شوند باعث افزایش تکثیر سلولی و بهبود سریعتر زخم می‌باشند. با توجه به همین ویژگی پلاکت می‌توان با تزریق فاکتور رشد به نواحی آسیب دیده در نقاط مختلف بدن، فرآیندهای بازسازی را فعال و نمود و تسریع کرد.

پی آر پی آندومتر و افزایش احتمال بارداری

پی آر پی در سال‌های اخیر در درمان‌های دندانپزشکی، درمان مفاصل، آرتریت، آسیب‌های عصبی، تاندونیت، بازسازی استخوان، ترمیم عضلات، جراحی‌های پلاستیک و جوان‌سازی پوست، جلوگیری از ریزش مو و موارد دیگر کاربرد دارد اما یکی از کاربردهایی که حوزه سلامت زنان در سالهای اخیر رواج یافته است جهت دستیابی به ضخامت متناسب آندومتر در بیمارانی است که ضخامت آندومتر آن‌ها کم می‌باشد.

هنگامی که پی آر پی به داخل رحم تزریق می‌شود با آزاد شدن فاکتورهای رشد در رحم، رشد سلولی اندومتر تقویت می‌یابد، آندومتر ضخیم‌تر می‌شود، شانس لانه گزینی برای جنینی که به روش آی وی اف به رحم انتقال یافته به طرز قابل توجهی افزایش می‌یابد و در نتیجه احتمال بارداری نیز بیشتر می‌شود.

آندومتر نازک


آندومتر داخلی‌ترین لایه رحم می‌باشد که در لانه گزینی جنین نقش مهمی دارد. اندومتر در تغذیه جنین در حال رشد نیز نقش به سزایی دارد. اگر ضخامت دیواره آندومتر کمتر از 7 میلی‌متر باشد ممکن است باعث سقط جنین شود. عوامل مختلفی ممکن است باعث نازک شدن دیواره آندومتر شود که برخی از آن‌ها عبارتند از:

  • سطوح پایین استروژن
  • بیماری‌های التهابی لگن
  • وجود فیبروم
  • دیلاتاسیون و کورتاژ
  • جریان ناکافی خون در رحم و …

جوان سازی آندومتر به روش پی آر پی

در مواردی که آندومتر دیواره نازکی دارد، می‌توان از روش پی آر پی قبل از انتقال جنین به داخل رحم استفاده کرد. التهاب مزمن و وجود اسکار در بافت آندومتر هم در بارداری طبیعی و هم در بارداری به روش آی وی اف می تواند در مرحله لانه گزینی و کاشت جنین ایجاد اختلال نماید.

جوان سازی آندومتر به روش پی آر پی

هدف از تزریق پی آر پی به آندومتر، از بین بردن التهابات، افزایش ضخامت آندومتر، رشد سلول‌های جدید و افزایش فعالیت گیرنده‌های پروژسترون جهت تحریک رشد سالم آندومتر می‌باشد. به دلیل اینکه در این روش از خون خود بیمار استفاده می‌شود، هیچ عارضه جانبی و واکنش آلرژیکی اتفاق نمی‌افتد و روشی کاملاً ایمن می‌باشد.

مراحل درمان آندومتر به روش پی آر پی

  • ابتدا چند میلی متر خون از فرد گرفته می‌شود. (حدود 10 میلی لیتر)
  • خون به مدت 5 تا 10 دقیقه در دستگاه سانتریفیوژ قرار می‌گیرد و اجزاء مختلف آن تقسیم می‌شوند. (گلبول‌های قرمز و لکوسیت‌ها حذف و پلاکت‌ها حفظ و تغلیظ می‌شوند.) با این روش غلظت پلاکت در پلاسما به حدود بیشتر از 5 برابر خون محیطی می‌رسد.
  • سپس محلول به دست آمده با استفاده از یک کاتتر در حفره رحم بیمار تزریق می‌شود.
  • پس از این مرحله 5 تا 10 دقیقه باید روی تخت استراحت کنید.
  • کل فرآیند تزریق تنها چند دقیقه طول می‌کشد و این روش درمانی بدون درد و کم تهاجم می‌باشد.

کاندیدای مناسب پی آر پی آندومتر

افرادی که می‌توانند از این روش درمان بهره ببرند:

  • زنانی که اندومتر نازک دارند و علیرغم مصرف دارو ضخامت آندومتر آن‌ها به 7 میلی‌متر نرسیده و این مشکل، سبب عدم لانه گزینی موفق در جنین شده است.
  • زنانی که ذخیره تخمدان ضعیفی دارند
  • زمانی که در سنین بالا قصد بارداری دارند..
  • افرادی که دچار نارسایی اولیه تخمدان می‌باشند.
  • دیس ژنزی آندومتر

اثر بخشی روش پی آر پی آندومتر

با اینکه روش تزریق پی آر پی به آندومتر جهت افزایش شانس لانه گزینی جنین، روشی تقریباً جدید بود و پزشکان در سال‌های اخیر این روش را به عنوان بخشی از درمان‌های ناباروری در برنامه‌های خود گنجانده اند. اما تا کنون مطالعات گسترده و بسیاری در مورد استفاده از روش پی آر پی در درمان آندومتر انجام شده است که همگی آن‌ها اثربخشی این روش را مورد تائید قرار داده‌اند.

در این روش از هیچ گونه ماده خارجی استفاده نمی‌شود و واکنش های آلرژیک و عوارض کوتاه مدت و بلند مدتی در میان نمی‌باشد. بنابراین به عنوان یک روش کاملاً بی‌خطر و ایمن مطرح می‌باشد که در اکثر موارد نتایجی بسیار قابل توجهی در افزایش شانس لانه گزینی جنین (هم برای افرادی که به روش طبیعی قصد بارداری دارند و هم برای افرادی که به روش آی وی اف اقدام به باروری کرده‌اند) داشت است.

Logo.-Dr.-B.-Zolali.OK-svg-1

دکتر بیتا زلالی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا

سوالاتتان را مطرح کنید

معرفی دکتر بیتا زلالی