افزایش وزن در دوران بارداری طبیعی و حتی برای رشد خوب جنین مطلوب است. با این حال، افزایش وزن توصیه شده برای همه زنان یکسان نیست و با توجه به سه ماهه بارداری نیز متفاوت است. افزایش وزن توصیه شده به وزن زن قبل از بارداری بستگی دارد. زنان با وزن مناسب قبل از باردار شدن باید در مجموع 11 تا 16 کیلوگرم در طول بارداری اضافه وزن داشته باشند. با این حال، کسانی که بیش از یک نوزاد دارند، افزایش وزن بیشتری دارند.
به زنانی که قبل از بارداری کمتر از وزن طبیعی خود هستند، توصیه می شود وزن بیشتری، (12.5 تا 18 کیلوگرم) اضافه کنند. برعکس، ممکن است به افرادی که اضافه وزن دارند توصیه شود که بیش از 11.5 کیلوگرم اضافه وزن نداشته باشند. این ارقام به خودی خود هدفی برای خوب پیش رفتن بارداری و زایمان نیستند. کیفیت رژیم غذایی و عادات فعالیت بدنی و خواب حداقل به همین میزان کمک می کند.
همچنین پیروی از رژیم کاهش وزن در دوران بارداری توصیه نمی شود، زیرا می تواند بر دریافت انرژی و مواد مغذی تأثیر بگذارد. پیروی از رژیم غذایی در دوران بارداری می تواند رشد جنین را به خطر بیندازد و باعث افزایش خستگی مادر آینده شود. برعکس، عدم نگرانی در مورد افزایش وزن و اجازه دادن به خود برای افزایش وزن بیش از حد لازم نیز توصیه نمی شود. این می تواند بر روند بارداری و همچنین بازگشت به وزن سالم پس از زایمان تأثیر بگذارد.
وزن سالم در بارداری چیست؟
وزن سالم به طور کلی با استفاده از شاخص توده بدنی (BMI) ارزیابی می شود. با این حال، این شاخص برای نوجوانان و ورزشکاران بسیار عضلانی قابل اعتماد نیست. همچنین نباید برای ارزیابی وزن سالم در دوران بارداری استفاده شود. برای تعیین اینکه آیا وزن مناسبی دارید یا خیر، بهتر است با پزشک یا متخصص تغذیه در میان بگذارید.
مقالات دیگر: ارگاسم در دوران بارداری
افزایش وزن در سه ماهه بارداری
بیشتر افزایش وزن با تمام دگرگونی هایی که در بدن زن اتفاق می افتد توضیح داده می شود تا بتواند فرزندی به دنیا بیاورد. افزایش وزن ممکن است در دوران بارداری متفاوت باشد. به طور کلی، زنان در سه ماهه اول وزنی کمتر از 500 گرم تا 2 کیلوگرم اضافه می کنند.
حالت تهوع در اوایل بارداری می تواند اشتها را کاهش دهد، بنابراین برخی از زنان ممکن است در سه ماهه اول وزن کم کنند. معمولاً این زنان در نهایت وزن از دست رفته را به دست می آورند و وزنی را که باید اضافه کنند، به دست می آورند.
در طول سه ماهه دوم و سوم، افزایش وزن با سرعت هر زن اتفاق می افتد. به طور کلی، افزایش وزن حدود 225 گرم تا 0.5 کیلوگرم در هفته در دو سه ماهه آخر بارداری طبیعی است.
با این حال، آنچه برای زن باردار مهم است، نظارت بر وزن اضافه شده در هفته ها نیست، بلکه داشتن یک رژیم غذایی متعادل است. با تغذیه خوب و فعال ماندن، او باید وزن لازم برای سلامتی خود و جنین متولد نشده اش را افزایش دهد.
توزیع افزایش وزن:
وزن زنی که در طول هفته ۴۰ بارداری ۱۲.۵ کیلوگرم اضافه میکرد چگونه توزیع میشود:
- 5 کیلوگرم برای خون، جفت، رحم و مایع آمنیوتیک
- 3.5 کیلوگرم برای جنین
- 3.5 کیلوگرم برای چربی انباشته شده، که به عنوان یک ذخیره انرژی ارزشمند برای مادر و جنین در طول بارداری عمل می کند.
- 0.5 کیلوگرم برای بزرگ کردن سینه
افزایش وزن در اوایل بارداری
تا هفته پانزدهم بارداری، 3 تا 4 کیلو که مصرف می شود، اساساً ذخایر پروتئین (در عضلات) و چربی (در بافت چربی) مادر است. این ذخایر نقش حیاتی در دوران بارداری دارند. از سه ماهه دوم وزن جنین افزایش می یابد.
عوارض احتمالی مرتبط با وزن در دوران بارداری
برای جلوگیری از عوارض مرتبط با وزن، زنان باید قبل از باردار شدن به وزن مناسب خود برسند یا به آن نزدیک شوند.
برای یک نوزاد و مادر سالم، افزایش وزن در دوران بارداری باید کافی باشد، اما نه بیش از حد. در واقع، زنانی که به اندازه کافی وزن اضافه نمی کنند، احتمال بیشتری دارد که نوزاد کم وزنی به دنیا بیاورند. با این حال، نوزادان کم وزن بیشتر از ناهنجاری های جسمی یا روانی رنج می برند یا بیمار می شوند.
برعکس، همچنین مهم است که در دوران بارداری وزن زیادی اضافه نکنید. زنان بارداری که بیش از حد مصرف می کنند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت بارداری و فشار خون بالا، زایمان سزارین و حفظ وزن اضافی پس از زایمان هستند.

به دست آوردن مجدد وزن سالم:
در 9 ماهگی بدن زن باردار به شدت تغییر می کند. وزن و منحنی های جدید برخی از زنان را نگران می کند که ممکن است در رژیم غذایی خود وسواس پیدا کنند. سپس می توانند سعی کنند همه چیز را کنترل کنند.
حدود 70 درصد از زنان باردار نگران عدم بازیابی وزن قبل از بارداری خود هستند. برای اکثریت، شما فقط باید صبور باشید.
برای زنانی که در دوران بارداری وزن زیادی اضافه می کنند، از بین بردن وزن اضافی نسبت به زنانی که افزایش وزن آنها کافی است، دشوارتر است. در واقع، از هر دو زن یک نفر بعد از یک سال وزن خود را به دست می آورد. از سوی دیگر، حدود یک زن از هر چهار زن، یک سال پس از زایمان، 4.5 کیلوگرم اضافه یا بیشتر را نسبت به وزن قبل از بارداری خود حفظ می کند. مادران شیرده وزن قبل از بارداری خود را کمی راحت تر به دست می آورند.
بهترین راه برای به دست آوردن مجدد وزن سالم این است که با احترام به نشانه های گرسنگی و سیری، غذای سالم بخورید. رژیم های لاغری بلافاصله پس از زایمان نیز توصیه نمی شود، زیرا به طور غیر ضروری مادر تازه وارد را خسته می کند. او برای بهبودی و شیردهی به انرژی نیاز دارد.
۳ نکته کلیدی ✅
- افزایش وزن بسیار کم یا زیاد، خطر عوارض دوران بارداری و زایمان را افزایش می دهد.
- عادات غذایی خوب و انجام فعالیت بدنی بدون توجه به وزن زن باردار برای پیشرفت آرام بارداری مهم است.
- رژیم های کاهش وزن در دوران بارداری و بلافاصله پس از آن توصیه نمی شود. بهتر است به متخصص تغذیه مراجعه کنید.