سیستیت یک عفونت شایع مجاری ادراری است که معمولاً زمانی رخ می دهد که باکتری ها وارد دهانه مجرای ادرار شده و تکثیر می شوند. ادرار طبیعی حاوی باکتری نیست. اما گاهی اوقات باکتری هایی از خارج از بدن وارد دستگاه ادراری می شوند و باعث عفونت و التهاب می شوند. این یک عفونت مجاری ادراری است. عفونت ممکن است مجرای ادرار (بیماری به نام اورتریت)، کلیه ها (وضعیتی به نام پیلونفریت) یا مثانه (وضعیتی به نام سیستیت) را درگیر کند. سیستیت شایع ترین نوع عفونت ادراری است.
عفونت مثانه می تواند دردناک و ناخوشایند باشد و اگر عفونت به کلیه ها سرایت کند، می تواند به یک مشکل جدی برای سلامتی تبدیل شود. اگر اغلب از عفونتهای دستگاه ادراری رنج میبرید، پزشک ممکن است آزمایشهایی را برای بررسی مشکلات دیگر مانند دیابت یا سیستم ادراری غیرطبیعی که ممکن است در ایجاد عفونتهای شما نقش داشته باشد، انجام دهد.
علائم سیستیت
سیستیت یک عفونت مجاری ادراری است که در مثانه قرار دارد. معمولاً با درد شدید و مشکل در دفع ادرار همراه است. با وجود عوارض جانبی ناخوشایند، التهاب مثانه معمولاً خفیف است. با این حال، سیستیت باید در اسرع وقت مورد مراقبت قرار گیرد تا از بیماری کلیوی جدیتر جلوگیری شود.
اگر نیاز فوری، مکرر یا دردناک به ادرار کردن دارید که چندین ساعت طول می کشد یا اگر متوجه خون در ادرار شدید، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر در گذشته به عفونت ادراری مبتلا شده اید و علائمی شبیه علائم UTI قبلی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
علائم شایع سیستیت عبارتند از:
- احساس سوزش در هنگام ادرار
- تکرر ادرار (یا احساس نیاز به تکرر ادرار)
- ادرار کدر
- درد در ناحیه شکم یا ناحیه شرمگاهی
- آثار خون در ادرار
- بی اختیاری ادرار موقت
- کمی تب
علل عفونت ادراری
عفونت ادراری در اثر ورود باکتری به مجرای ادرار (جایی که ادرار شما خارج می شود) ایجاد می شود و باعث التهاب و عفونت می شود. باکتری ها همچنین می توانند از حالب ها عبور کرده و کلیه ها را آلوده کنند. بیش از 90 درصد موارد سیستیت توسط باکتری E. coli ایجاد می شود. این باکتری ها به طور معمول در روده (کولون) و اطراف مقعد زندگی می کنند.
این می تواند به چندین روش مختلف اتفاق بیفتد:
- رابطه جنسی می تواند باکتری ها را وارد مجرای ادرار کند.
- قرار دادن یا اصلاح یک سوند ادراری می تواند باکتری را وارد دستگاه ادراری کند.
- احتباس ادرار می تواند باعث عفونت دستگاه ادراری شود. هنگامی که مثانه به طور کامل تخلیه نمی شود، ادرار باقیمانده محل رشد باکتری ها است.
- شروع یائسگی باعث نازک شدن لایه مخاطی مجرای ادرار می شود و آن را در برابر ورود باکتری آسیب پذیرتر می کند. یائسگی همچنین مخاط واژن را کاهش می دهد که به عنوان مانعی در برابر باکتری ها عمل می کند.
عوامل خطر ❌
برخی از افراد بیشتر از دیگران به عفونت های مکرر مثانه یا عفونت های مجاری ادراری مبتلا می شوند. زنان بخشی از آن هستند. یکی از دلایل اصلی آناتومی آنها است. زنان مجرای ادراری کوتاه تری دارند که فاصله ای که باکتری ها باید طی کنند تا به مثانه برسند را کاهش می دهد.
زنانی که بیشتر در معرض خطر UTI هستند کسانی هستند که:
- از نظر جنسی فعال هستند. آمیزش جنسی می تواند باکتری ها را وارد مجرای ادرار کند.
- از نوعی روش پیشگیری از بارداری استفاده کنید. زنانی که از دیافراگم استفاده می کنند در معرض خطر ابتلا به UTI هستند. دیافراگم های حاوی عوامل اسپرم کش خطر آنها را بیشتر افزایش می دهد.
- حامله هستند تغییرات هورمونی در دوران بارداری می تواند خطر عفونت مثانه را افزایش دهد.
- یائسگی را پشت سر گذاشته اند. تغییر سطح هورمون در زنان یائسه اغلب با عفونت ادراری همراه است.
کلیک کنید: درمان بی اختیاری ادرار با لیزر، صد در صد تضمینی به همراه فیلم واقعی
تشخیص
پزشک علائم شما را بررسی می کند و ممکن است معاینه لگن را انجام دهد. تشخیص معمولاً ساده است، به خصوص اگر قبلاً سیستیت داشته باشید.
آزمایشات زیر نیز ممکن است در برخی موارد انجام شود:
- آزمایش ادرار: نمونه ادرار برای کشت باکتری گرفته می شود.
- کشت ادرار برای تعیین نوع باکتری موجود در ادرار. این برای کمک به تعیین درمان مناسب مهم است.
- سیستوسکوپی: یک آندوسکوپ کوچک با یک دوربین کوچک از طریق مجرای ادرار برای مشاهده مثانه و وسعت UI وارد می شود. این آزمایش بیشتر زمانی استفاده می شود که تشخیص عفونت زیر سوال باشد.
- تصویربرداری پزشکی: تنها در صورتی که پزشک نگران ناهنجاری احتمالی دستگاه ادراری باشد، ممکن است سی تی اسکن یا سونوگرافی درخواست شود.
- سونوگرافی کلیه و مثانه. این تست تصویربرداری از امواج صوتی با فرکانس بالا برای ایجاد تصاویری از مثانه و کلیه ها بر روی صفحه کامپیوتر استفاده می کند. این آزمایش برای تعیین اندازه و شکل مثانه و کلیه ها و برای بررسی توده، سنگ کلیه، کیست یا سایر انسدادها یا ناهنجاری ها استفاده می شود.
درمان عفونت مثانه
عفونت مثانه با آنتی بیوتیک درمان می شود. معمولاً به سرعت و بدون عارضه ناپدید می شوند. درمان به جلوگیری از عفونت شدید کلیه کمک می کند.