با افزایش سن، احتمال باروری یک خانم به آرامی کاهش پیدا میکند. در سالهای اخیر که افراد در سنین بالاتری تصمیم به بچه دار شدن میگیرند، یا در شرایطی که فرد به دلیل شیمی درمانی یا بیماریهای دیگر ممکن است نتواند ذخایر تخمک و یا تخمدان خود را حفظ نماید یکی از روشهای درمانی جهت حل این قبیل مشکلات، فریز تخمک یا فریز جنین میباشد. فریز تخمک معمولاً در سنین جوانی (زیر 40 سال) انجام میشود.
جنین منجمد شده
جنین فریز شده در واقع یک تخمک بارور شده است، پس از استخراج تخمکها میتوانید تصمیم بگیرید که تخمک یا تخمک بارور شده را فریز نمائيد. تخمکها به روش لقاح آزمایشگاهی که به اصطلاح IVF نامیده میشود بارور میشوند. در بعضی موارد زوجهایی که به روشهایی طبیعی نمیتوانند بارور شوند، روش لقاح مصنوعی را انتخاب مینمایند. در این موارد اغلب به جز جنینهایی که به رحم مادر منتقل میشوند تعدادی جنین اضافی نیز وجود دارد که میتوانید به روش فریز کردن آنها را حفظ نمائيد تا در سالهای آینده به رحم شما منتقل شوند.
فریز جنین یا فریز تخمک چگونه انجام میشود؟
اگر در حال حاضر شما شریک عاطفی ندارید بنابراین بهترین گزینه برای شما فریز تخمک میباشد اما باید توجه داشته باشید در صورتی که حتی شریک عاطفی داشته باشید اگر در سالهای آینده از او جدا شوید ممکن است دیگر حق استفاده از جنینهای فریز شده که توسط اسپرم او بارور شده است را نداشته باشید. بنابراین بهترین گزینه هم فریز تخمک و هم فریز جنین میباشد.
مراحل فریز کردن جنین
ابتدا تخمکهایی که از تخمدان شما استخراج شدهاند تحت ارزیابی قرار میگیرند و تخمک های سالم و بالغ جدا میشوند، سپس هر تخمک با یک اسپرم در یک ظرف قرار میگیرد تا لقاح انجام شود یا اینکه اسپرم به داخل تخمک تزریق میشود.
تخمکهای لقاح یافته در شرایط آزمایشگاهی طی 5 روز به جنین بالغ تیدیل میشوند. در این زمان میتوان تخمک را به رحم منتقل نمود یا به روش انجماد، جنین را فریز کرد. روش انجماد به صورت انجماد سریع جنین در دماهای منفی نسبت به سایر روشها احتمال موفقیت بیشتری دارد.
مدت زمان نگهداری جنین فریز چقدر است؟
تا زمانی که جنینهای شما به درستی ذخیره و نگهداری شوند، مشکلی در سلامت و حفظ آنها وجود نخواهد داشت، بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده گذر زمان هیچ گونه اثر قابل توجهی بر بقاء جنین پس از ذوب شدن نداشته است.
مدت زمان نگهداری جنین فریز شده اثری بر میزان لانه گزینی جنین، سقط جنین یا افزایش و کاهش تولد نوزاد زنده نداشت بنابراین از لحاظ مدت زمان نگهداری جنین فریز شده نگرانی وجود ندارد.
درصد موفقیت انتقال جنین فریز شده
به طور معمول 90 درصد جنینهای فریز شده با موفقیت ذوب میشوند و حتی در مواردی شانس بارداری توسط جنینهای منجمد نسبت به جنینهایی که بلافاصله پس از لقاح به رحم منتقل میشوند تا حدودی بیشتر میباشد.
مراحل انتقال جنین فریز شده
زمانی که شما تصمیم به بارداری گرفتید ابتدا یک سونوگرافی از رحم شما انجام میشود تا سلامت آن ارزیابی شود. در مواردی ممکن است پیش از بارداری داروهایی را جهت بهبود پوشش دیواره رحم مصرف نمائيد تا لانه گزینی جنین با درصد موفقیت بیشتری انجام شود.
زمانی که پزشک تشخیص داد رحم شما امادگی پذیرش جنین را دارد جنینهایی که از حالت فریز خارج شدهاند به داخل رحم شما منتقل میشوند، جهت جلوگیری از احتمال چند قلوزایی در هر مرحله فقط یک الی دو جنین به رحم شما منتقل میشود.انتقال جنین به رحم مانند آزمایش پاپ اسمیر میباشد، پزشک توسط اسپکولوم دیوارهی واژن را باز نگه میدارد، سپس با هدایت سونوگرافی لولهای از دهانه رحم شما عبور می دهد و جنینها از طریق لوله وارد رحم میشوند.این مراحل اکثراً بدون درد است و احتیاج به مصرف هیچ گونه مسکن یا آرام بخشی نمیباشد، در برخی موارد ممکن است پس از انتقال جنین، گرفتگی عضلانی در ناحیه زیر شکم احساس شود یا به علت استفاده از اسپکولوم فرد دچار ناراحتی شود که در این موارد پزشک مسکنهای لازم را تجویز خواهد کرد.
مزایای فریز کردن جنین
اکثر زوجهایی که به روش لقاح آزمایشگاه صاحب فرزند میشوند تمایل دارند که در آینده فرزند دیگری نیز داشته باشند، فرآیند فریز به شما این امکان را میدهد که یک جنین با کیفیت و سالم از همان لقاح آزمایشگاهی اول را ذخیره نمائید و زمانی که تصمیمم به بارداری مجدد گرفتید دیگر نیازی به انجام مراحل تحریک تخمدان و جمع آوری تخمک نیستید.
همچنین در مواردی که لقاح اول با موفقیت انجام نشد، میتوانید از جنین فریز شدهای که در اختیار دارید به عنوان شانس دوباره استفاده نمائید. یکی دیگر از مزایای این روش این است که تخمک خانمها در سنین جوانی از سلامت و کیفیت بیشتری برخوردار است بنابراین با فریز جنین در سنین جوانی میتوانند در سنین بالاتر به راحتی باردار شوند.