یکی از عوامل موثر در بارداری 2 قلویی، ژنتیک می باشد. عامل بعدی سن مادر می باشد. با افزایش سن، احتمال بارداری 2 قلویی، افزایش می یابد. از دیگر عوامل می توان به وزن مادر اشاره کرد. احتمال 2 قلویی در زنان با BMI بیشتر از 30، زیادتر می باشد. با افزایش تعداد دفعات مقاربت و افزایش تعداد بارداری، احتمال 2 قلویی افزایش می یابد. در صورت قاعدگی زودرس و دوره های ماهانه کوتاه، این احتمال بیشتر می شود. همچنین بعضی از هورمون ها و مصرف بعضی داروها، در حاملگی2 قلویی نقش دارند.
گاهی اوقات بارداری 2 قلویی رخ میدهد، که بستگی به یک سری عوامل دارد. بارداری های 2 قلویی نیز چندین نوع هستند، که آنها را توضیح می دهیم.
2 قلویی دو تخمکی (غیر همسان)
حدود 70 درصد بارداری های 2 قلویی، از نوع 2 تخمکی می باشند. این نوع بارداری 2 قلویی، جنبه ارثی دارد. در دوره های ماهانه زنان، هر دوره 1 تخمک آزاد می شود. گاهی اوقات در دوره های ماهانه، همزمان 2 فولیکول بالغ می شوند و به جای 1 تخمک، 2 تخمک آزاد می شوند.
تخمک های آزاد شده، هر کدام با یک اسپرم جداگانه، ترکیب می شوند و در نهایت 2 تخم درست می شود. سپس این تخم ها در رحم رشد می کنند و به 2 جنین تبدیل می شوند. به این نوع 2 قلوها، غیر همسان می گویند، چون اسپرم و تخمک های آنها، جداگانه است. حتی ممکن است جنسیت آنها با هم فرق کند. به ندرت ممکن است پیش بیاید که بارداری 2 قلویی غیر همسان رخ دهد که سن آنها با هم فرق کند.
به این نوع، 2 قلویی 2 تخمکی غیر معمول می گویند. ممکن است با برقراری چندین رابطه جنسی، تخمک ها در یک چرخه قاعدگی، در زمان مختلفی بارور شوند. نوع نادرتری هم وجود دارد، که این است در هنگام بارداری، نزدیکی داشته باشند و همزمان با بارداری، تخمک دیگری نیز بارور شود. این نوع نادرتر از سایر 2 قلویی ها می باشد.
مقالت دیگر: زایمان طبیعی
2 قلویی تک تخمکی (همسان)
در این نوع 2 قلویی، هر دو جنین از 1 تخم تشکیل می شوند، به همین دلیل به آنها همسان می گویند. در این 2 قلویی ها، تاثیر ژنتیک بسیار کم می باشد و جنبه ارثی ندارد. یک تخمک لقاح می یابد و یک تخم درست می شود. گاهی اوقات این تخم درست شده، به 2 بخش جدا از هم تقسیم می شود. هر یک از این بخش ها، به یک جنین تبدیل می شود. به دلیل اینکه هر دو جنین از یک تخمک و اسپرم تشکیل شده اند، از لحاظ ژنتیکی مثل هم هستند، مگر اینکه در دوران رشد تخم ها، جهش ژنتیکی رخ بدهد.
امروزه با پیشرفت علم، میزان بارداری 2 قلویی همسان افزایش یافته است، که از طریق آزمایشگاه، آن را انجام می دهند. این 2 قلوها، دارای اطلاعات ژنتیکی مشابهی هستند. در زمان تولد خیلی شبیه هم می باشند ولی در گذر زمان، ممکن است به دلیل تغییرات محیطی، میزان تفاوت های آنها بیشتر شود.
2 قلو های آینه ای
2 قلو های آینه ای، نوعی از 2 قلوهای همسان می باشند. DNA آنها مشابه می باشد ولی ویژگی های معکوسی با هم دارند، مثلا یکی از جنین ها دست راست است ولی دیگری چپ دست می باشد. نزدیک به 20 درصد 2 قلوهای همسان، از این نوع می باشد. این نوع 2 قلویی، بیشتر در اثر تقسیم دیر هنگام تخم رخ می دهد. در این نوع بارداری، حتی ممکن است جای اندام ها هم، تغییر کنند.
2 قلو های شبه همسان
در این نوع 2 قلویی، یک تخمک توسط دو اسپرم بارور می شود. هرچند این نوع نادر می باشد ولی گاهی پیش می آید، که همزمان 2اسپرم به درون یک تخمک نفوذ می کنند. این 2 قلوها از لحاظ ژنتیک پدری متفاوت اند ولی از لحاظ مادری مشابه اند.
2 قلو های نیمه همسان
یکی از نادرترین بارداری های 2 قلویی، بارداری 2 قلویی نیمه همسان می باشد. سلول های اووسیت هنگام بلوغ قبل از لقاح تقسیم می شوند و 2 سلول به نام های تخمک و جسم قطبی ایجاد می کنند. اجسام قطبی کوچک تر، نقشی در تولید مثل ندارند، ولی امروزه بعضی ها معتقدند که بارداری های 2 قلویی، ممکن است ناشی از لقاح یافتن همزمان تخمک و جسم قطبی بزرگتر، با 2 اسپرم باشد. در این نوع بارداری، همگی ژن های مادر مشابه است اما نصفی از ژن های پدرشان، مشابه است. به این نوع بارداری، غیر همسان می گویند.
مقالات دیگر: زایمان سزارین
2 پاسخ
خیلی دوقلویی پسر دوست داشتم اومدم پیش خانم دکتر بیتا زلالی که تعریفشو شنیده بودم بهترین دکتر تعیین جنسیته دوقلو پسر کاشتم الان ۶ ماهشونه با اولین بار انتقال ای پی اف جواب گرفتم
دکتر بیتا زلالی بهترینمتخصص زنانه و به چند قلو زایی معروفه چند تا از فامیلام پیشش نتیجه گرفتن به نظرم بهترین متخخص زنان تهرانه