عفونت دستگاه ادراری که به آن “سیستیت” نیز می گویند عفونتی است که می تواند یک یا چند قسمت از سیستم ادراری را تحت تاثیر قرار دهد: کلیه ها، حالب ها، مثانه و مجرای ادرار. اغلب با درد یا احساس سوزش در هنگام ادرار و گاهی با درد شکم و تب ظاهر می شود.
در اینجا وظایف اصلی بخش های مختلف سیستم ادراری آورده شده است:
- کلیه ها خون را فیلتر می کنند. آنها اجازه حذف مواد زائد را می دهند و همچنین نقش مهمی در تنظیم مایعات بدن و فشار خون دارند.
- حالب ها کانال های کوچکی هستند که اجازه عبور ادرار از کلیه ها به مثانه را می دهند.
- مثانه به عنوان یک مخزن ادرار عمل می کند.
- مجرای ادرار ادرار را از مثانه به خارج از بدن می برد.
علائم عفونت ادراری چیست؟
- درد یا سوزش هنگام ادرار کردن.
- تکرر غیر طبیعی ادرار زیاد در طول روز (گاهی اوقات نیاز به ادرار در شب نیز رخ می دهد).
- احساس مداوم نیاز به ادرار کردن.
- ادرار کدر که بوی نامطبوعی می دهد.
- سنگینی در قسمت پایین شکم.
- گاهی خون در ادرار.
- اگر یک سیستیت ساده باشد، تب ندارد.
- در مورد عفونت کلیه
- یک تب بالا
- لرز
- درد شدید در ناحیه کمر یا شکم یا اندام های جنسی.
- استفراغ ها
- تغییر در وضعیت عمومی.
علائم سیستیت (سوزش، تکرر ادرار) ممکن است وجود داشته باشد یا نباشد. در 40 درصد موارد وجود ندارند.
مقالات دیگر: بی اختیازی ادرار
علائم عفونت ادراری در کودکان
در کودکان، عفونت های دستگاه ادراری ممکن است به روش های غیر معمول تر ظاهر شوند. گاهی اوقات سیستیت بدون هیچ علامت دیگری باعث تب می شود. معده درد و شب ادراری نیز می تواند نشانه عفونت ادراری باشد. در کودکان نوپا، احساس سوزش در هنگام ادرار ممکن است به صورت شکایت یا گریه هنگام ادرار کردن ظاهر شود. در نوزادان و نوزادان، تشخیص UTI حتی دشوارتر است. معمولاً با تب، امتناع از خوردن غذا و گاهی اوقات اختلالات گوارشی و تحریک پذیری همراه است.
علت عفونت ادراری چیست؟
به طور معمول، ادرار استریل است. حاوی 96 درصد آب، املاح و ترکیبات آلی است، اما فاقد میکروارگانیسم است. سیستم ادراری در برابر عفونت ها دفاع های زیادی دارد:
- جریان ادرار باکتری ها را دفع می کند و صعود آنها به مثانه و کلیه ها را دشوارتر می کند.
- اسیدیته ادرار (PH کمتر از 5.5) از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.
- سطح بسیار صاف مجرای ادرار، رشد باکتری ها را دشوار می کند.
- شکل حالب ها و مثانه از بالا آمدن ادرار به سمت کلیه ها جلوگیری می کند.
- سیستم ایمنی به طور کلی با عفونت ها مبارزه می کند.
- دیواره مثانه حاوی سلول های ایمنی و همچنین مواد ضد باکتری است.
- در مردان، ترشحات پروستات حاوی موادی است که تکثیر باکتری ها در مجرای ادرار را کند می کند.
با این حال، در صورت عفونت دستگاه ادراری، عوامل عفونی (باکتری ها در بیشتر موارد) سیستم ادراری را “کلونیزه” می کنند و سپس ادرار آلوده می شود. با جستجوی وجود باکتری در ادرار است که پزشک تشخیص عفونت دستگاه ادراری را تأیید می کند. آلودگی باکتریایی اغلب با ننوشیدن کافی نوشیدنی تسهیل می شود.
در بیش از 80 درصد عفونت های ادراری، میکروب مورد نظر یک باکتری روده ای از نوع اشریشیا کلی است. باکتری های دیگری که اغلب یافت می شوند عبارتند از Proteus mirabilis، Staphylococcus saprophyticus، Klebsiella… برخی از عفونت های مقاربتی (گونوکوک، کلامیدیا) نیز می توانند به صورت اورتریت ظاهر شوند. به ندرت، عفونت های ادراری می توانند توسط باکتری هایی ایجاد شوند که از یک عفونت در سایر نقاط بدن به سیستم ادراری گسترش یافته اند.
انواع مختلف عفونت های دستگاه ادراری
بسته به محل عفونت، 3 نوع عفونت ادراری وجود دارد.
سیستیت عفونی
تا حد زیادی شایع ترین شکل UTI، سیستیت تقریباً به طور انحصاری زنان را تحت تأثیر قرار می دهد. التهاب مثانه است. اغلب، التهاب ناشی از تکثیر باکتری های روده ای از نوع اشریشیا کلی است که در اطراف مقعد زیاد هستند. باکتری ها از ناحیه مقعد و فرج به مثانه می روند و از طریق مجرای ادرار به سمت بالا می روند. هر چیزی که در تخلیه مثانه اختلال ایجاد کند، خطر ابتلا به سیستیت را افزایش می دهد، زیرا احتباس ادرار را افزایش می دهد، بنابراین زمان تکثیر باکتری ها را افزایش می دهد. سیستیت همیشه با اورتریت، التهاب مجرای ادرار همراه است.
اورتریت عفونی
اگر عفونت فقط مجرای ادرار (لوله ای که مثانه را به مجرای ادراری متصل می کند) را درگیر کند، به آن اورتریت می گویند. اینها اغلب عفونت های مقاربتی (STIs) رایج در مردان هستند. و زنان نیز می توانند از آن رنج ببرند. عوامل عفونی مختلف می توانند باعث اورتریت شوند. شایع ترین آنها کلامیدیا و گنوکوک (باکتری های مسئول سوزاک) هستند. در مردان، اورتریت می تواند با پروستاتیت (عفونت پروستات) همراه باشد.
پیلونفریت
پیلونفریت یک بیماری جدی تر است. به التهاب لگن کلیه (حفره کلیه که ادرار را جمع آوری می کند) و خود کلیه اشاره دارد. این معمولاً نتیجه یک عفونت باکتریایی است. ممکن است یک عارضه سیستیت درمان نشده یا درمان نشده باشد که منجر به افزایش باکتری ها از مثانه به کلیه ها و تکثیر آنها در آنجا می شود. پیلونفریت حاد بیشتر در زنان رخ می دهد و حتی در زنان باردار شایع تر است. همچنین در کودکانی که بدشکلی حالب ها باعث برگشت ادرار از مثانه به کلیه ها می شود، شایع است.
مقالات دیگر: واژینیسموس
بیشترین آسیب پذیری عفونت های ادراری: مردان یا زنان؟
فراوانی UTI به سن و جنس بستگی دارد.
عفونت ادراری در زنان
زنان بسیار بیشتر از مردان مبتلا می شوند، زیرا مجرای ادرار زنان، کوتاهتر از مردان، ورود باکتری ها به مثانه را تسهیل می کند. تخمین زده می شود که در آمریکای شمالی، 20 تا 40 درصد از زنان حداقل یک بار عفونت دستگاه ادراری داشته اند. بسیاری از زنان در طول زندگی خود چندین مورد از این موارد را دریافت خواهند کرد. سالانه حدود 2 تا 3 درصد از زنان بالغ به سیستیت مبتلا می شوند.
عفونت ادراری در مردان
مردان جوان کمتر تحت تأثیر این بیماری قرار می گیرند، مردان میانسال مبتلا به اختلالات پروستات بیشتر در معرض خطر هستند.
عفونت ادراری در کودکان
در مورد کودکان، آنها به ندرت تحت تأثیر قرار می گیرند. حدود 2 درصد از نوزادان و نوزادان به عفونت ادراری مبتلا می شوند. مخصوصاً نوزادان پسری که دارای ناهنجاری مجاری ادراری هستند از آن رنج می برند. تا سن 6 سالگی، 7 درصد از دختران و 2 درصد از پسران حداقل یک بار دچار عفونت ادراری شده اند.