پولیپ رحم چیست؟

پولیپ رحم چیست؟

پولیپ‌های رحم تومورهای فیبری یا مخاطی خوش‌خیم هستند که روی دهانه رحم یا حفره رحم ایجاد می‌شوند و و باعث تغییرات چرخه قاعدگی می شوند. پولیپ های آندومتر رشد اندومتر هستند و معمولاً علائمی ایجاد نمی کنند، بنابراین در بیشتر موارد زمانی که بیماران برای معاینات برنامه ریزی شده زنان مراجعه می کنند، آنها را تشخیص می دهیم.

اما اگر علائمی مانند پریودهای سنگین یا نامنظم، خونریزی پس از یائسگی یا مشکل در باردار شدن دارید، تردید نکنید، بهتر است در اسرع وقت به متخصص زنان مراجعه کنید تا ما معاینه را انجام دهیم و مناسب ترین روش درمان را انجام دهیم.

پولیپ رحم

اگر در جلسه مشاوره مشکوک به وجود پولیپ شدیم سونوگرافی ترانس واژینال و هیستروسکوپی انجام می دهیم. این‌ها آزمایش‌های سریع و بدون درد هستند که به ما امکان می‌دهند وجود پولیپ را رد یا تأیید کنیم و در این صورت اندازه، تعداد و محل دقیق آن را تأیید کنیم.

عوامل خطر:

  • زنان مبتلا به هیپراستروژنیسم (به عنوان مثال استروژن اضافی در بدن)،
  • زنان چاق (با شاخص توده بدنی بیشتر از 30)
  • در زنان پس از یائسگی (پدیده ای که معمولاً در سنین 50-55 سالگی رخ می دهد)

همچنین درمان نامتعادل هورمونی یائسگی (THM) می‌تواند باعث افزایش استروژن در بدن و در نتیجه تشکیل پولیپ‌های رحمی شود.

علائم

علائم و نشانه های پولیپ رحم عبارتند از:

  • خونریزی قاعدگی نامنظم – برای مثال، داشتن دوره های مکرر و غیرقابل پیش بینی با طول و سنگینی متغیر.
  • خونریزی بین دوره های قاعدگی.
  • دوره های قاعدگی بیش از حد سنگین.
  • خونریزی واژن بعد از یائسگی.
  • ناباروری.

توصیه متخصص زنان و زایمان: اگر در چرخه قاعدگی خود اختلالاتی مشاهده کردید (با پریودهای ناگهانی نامنظم و یا جریان غیرطبیعی فراوان و …)، از گرفتن وقت ملاقات با متخصص زنان خود دریغ نکنید.

راه های درمان پولیپ رحم چیست؟

معاینه مرجع برای تشخیص پولیپ رحم، سونوگرافی رحم است. این سونوگرافی توسط متخصص زنان و زایمان از طریق واژینال انجام می شود. پزشک همچنین می‌تواند با استفاده از هیستروسکوپی به داخل رحم نگاه کند تا احتمالاً نمونه‌ای از بافت (بیوپسی) بگیرد.

اگرچه پولیپ های رحم به طور روزانه آزاردهنده است (چون باعث خونریزی شدید، گاهی اوقات خارج از قوانین می شود)، اما معمولاً برای سلامتی خطرناک نیستند. با این حال، مراقبت های پزشکی ضروری است زیرا به طور استثنایی، پولیپ رحم می تواند ایجاد شود. در هیپرپلازی آندومتر پیچیده می شود و به سرطان آندومتر تبدیل می شود.

درمان برداشتن پولیپ رحم معمولاً در بیمارستان انجام می شود. این روش (به نام پولیپکتومی) را می توان تحت بیهوشی موضعی یا عمومی انجام داد و معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود، به این معنی که شما تا حد امکان نمی خوابید. لازم به ذکر است که پولیپکتومی معمولاً تحت هیستروسکوپی انجام می شود.

اگر پولیپ‌های رحم زیادی وجود داشته باشد، می‌توان اندومتریکتومی را نیز انجام داد. این روش (که تحت بیهوشی عمومی اما همیشه به صورت سرپایی انجام می‌شود) شامل “خراشیدن” آندومتر برای کاهش ضخامت است.

فیلم عمل هیستروسکوپی پولیپ رحم

جراحی پولیپ های رحم


در دوران قاعدگی، پولیپ می تواند خود به خود ناپدید شود. در غیر این صورت، درمان اساساً جراحی است که شامل برداشتن پولیپ می باشد. نمونه ای برای آنالیز به آزمایشگاه آناتوموپاتولوژی فرستاده می‌شود تا خطر ابتلا به سرطان رد شود. البته یک درمان دارویی مبتنی بر پروژسترون برای درمان پولیپ وجود دارد که رایج نمی باشد. پروژسترون باعث آتروفی آندومتر می شود که پس از آن بسیار نازک می شود، که می تواند باعث ناپدید شدن پولیپ در صورت کوچک شدن آن شود.

مقالات دیگر: بهترین متخصص زنان در تهران

چه زمانی باید به عمل متوسل شد؟


وقتی صحبت از میکرو پولیپ ها می شود اگر کمتر از 5 میلی متر باشد مداخله جراحی سیستماتیک نیست. در غیر این صورت، مداخله اغلب در موارد زیر استفاده می شود:

  • زن خارج از پریود خونریزی دارد.
  • زن مشکلات باروری دارد پولیپ در واقع می تواند به لانه گزینی مناسب جنین آسیب برساند.
  • اندازه پولیپ بیش از 10 میلی متر است.
  • ابلیشن با هیستروسکوپی جراحی، تحت بیهوشی عمومی و به صورت سرپایی انجام می شود.

احتمال بهبودی در صورت وجود پولیپ رحم چقدر است؟

در صورتی که پولیپ وجود داشته باشد، همیشه می تواند عود کند. فقط اندومتریکتومی (برداشتن دیواره رحم) می تواند از عود جلوگیری کند. برداشتن دیواره ی رحم برای زنان یائسه یا کسانی که قصد بارداری ندارند پیشنهاد می شود.

2 پاسخ

  1. پولیپ بزرگ رحمی داشتم پیش دکتر بیتا زلالی در تهران هیستروسکوپی کردم و‌درش اوردم‌بسیار متخصص زنان ماهری هستن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط